Ένα από τα πάμπολλα δημιουργήματα της φύσης είναι το κομψότατο «Διαβολογέφυρο» της Μουρμουρίτας με την πλούσια κι εντυπωσιακή μυθόλουστη ιστορία του. Το φυσικό γεφύρι της Μουρμουρίτας είναι μοναδικό στο είδος του, σπανιότατο τόσο στον τόπο δημιουργίας του, όσο και στην πλούσια κι έντονη φαντασιώδη επένδυσή του. Βρίσκεται στη φοβόφερτη και απόκεντρη περιοχή της Μουρμουρίτας στην […]
*Γράφει ο Γιώργος Ζαρζώνης
συνεργάτης της Athens Voice και του Travel Arta
Meet Your Makers: Στα Τζουμέρκα μια παρέα φίλων στήνει στην πλατεία του οικισμού Καλλονή μια ταβέρνα με φαγητά και μουσικές αποκλειστικά από τον τόπο τους
«Τι ώρα είναι;». «Δεν πα να ‘ναι…». Από το διπλανό τραπέζι ήρθε η φράση! Είμαι στα Τζουμέρκα. Αγαπώ αυτό, το πιο άγριο κομμάτι της πιο ποικιλόμορφης ελληνικής περιφέρειας, που γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια επειδή είναι πια προορισμός. Ακόμη για «ψαγμένους» που λένε και οι ντόπιοι. Έτσι εδώ, πέρα από τους πολλούς ξένους που συναντάς σε πλατείες να …μιμούνται τους Έλληνες της καρέκλας, να ψάχνουν σε δάση το alter ego τους, να χαζεύουν σε κρήνες το άφθονο νερό που με βουητό χάνεται στη γη (ακόμη δεν ξεχνάω κάποιον που προσπαθούσε να βρει από που κλείνει μία στο Βουλγαρέλι), πέρα λοιπόν και από τα όμορφα ξενοδοχεία που στήθηκαν σε καίρια σημεία, γεννήθηκαν νέες δράσεις και ιδιαίτερα μαγαζιά, σαν αυτό που με έφερε μέχρι τον οικισμό Καλλονής.
Υπάγεται στην Κυψέλη και οι ντόπιοι τον λένε «Κάτω μαχαλά». Σήμερα έχει είκοσι, άντε τριάντα μόνιμους και ηλικιωμένους κατοίκους. Εδώ λοιπόν ήρθαν τέσσερις φίλοι για να ζωντανέψουν ένα εγκαταλειμμένο μαγαζί που είναι χτισμένο πάνω στον κεντρικό δρόμο και να το κάνουν σημείο φιλικών συναντήσεων. Με καλοδέχτηκε με ένα τσίπουρο και μια φέτα τυρί βουτηγμένη σε ντόπιο λάδι, αρωματισμένη με ρίγανη του βουνού. Μύριζε χωριό. Με μέτρια σκληρότητα το τυρί και μια αναζωογονητική γεύση θα έλεγα. Φταίει βέβαια, που αυτή η αίσθηση της γεύσης, πάντα παίρνει πληροφορίες από το περιβάλλον και επιμελώς τις στέλνει στο εγκέφαλο.