Λόγοι για να επισκεφτείς

Ο επισκέπτης μέσα από την περιήγησή του στην περιοχή θα διαπιστώσει ότι η αρχαία και η σύγχρονη ιστορία της πόλης αποτελούν συνέχεια και όχι ξένα μεταξύ τους χρονικά διαστήματα.

Γεφύρι της Άρτας

Το Γιοφύρι της Άρτας έχει μείνει στην ιστορία: το δημοτικό τραγούδι περιγράφει τη δυσκολία ανέγερσής του, καθώς «ολημερίς το κτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν». Έτσι γεννήθηκε ο διάσημος θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο ο Πρωτομάστορας θυσίασε τη σύζυγό του στα θεμέλια του γεφυριού προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Βυζαντινά Μνημεία

Η Άρτα, μία σύγχρονη πόλη με σεβασμό στην ιστορία και την κληρονομιά της, σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Ελάτε να γνωρίσετε την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου με τους δεκάδες Βυζαντινούς Ναούς, την πατρίδα των ξακουστών πετράδων και κάντε μαζί της ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο!

Ορεινή Άρτα

Η ορεινή Άρτα αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κάθε είδους δραστηριότητα: πεζοπορία, εκτός δρόμου τρέξιμο, κατάβαση με raft και kayak στον Άραχθο, ιππασία, ποδηλασία, αναρρίχηση, ορειβασία, ορειβατικό σκι, river trekking, και πολλά άλλα.

Βυζαντινή Εβδομάδα

Με αφετηρία τα απαράμιλλης ομορφιάς βυζαντινά μνημεία της περιοχής, ο Δήμος Αρταίων συνδιοργανώνει με τις Ιερές Μητροπόλεις Άρτης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας πληθώρα εκδηλώσεων που συνάδουν με το πνεύμα των ημερών.

Κάστρο της Άρτας

Κατασκευάστηκε σε τρεις περιόδους: το 13ο αιώνα, το 14ο αιώνα και τέλος κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής, όταν το μνημείο πήρε τη σημερινή του μορφή. Κάποια χαρακτηριστικά του κτίσματος αποκαλύπτουν ότι ίσως κλήθηκαν Ενετοί μηχανικοί από τους Οθωμανούς κατακτητές για την ενίσχυση της οχύρωσης κατά την τελευταία περίοδο κατασκευής του έργου.

Τοπική γαστρονομία

Απομονωμένη γεωγραφικά για αιώνες, η περιοχή της Ηπείρου ανέπτυξε το δικό της γαστρονομικό πλούτο, βασισμένο εξολοκλήρου στα τοπικά προϊόντα και ακολουθώντας τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Παρηγορίτισσα

Ο βυζαντινός Ναός της Παρηγορήτισσας είναι ένα αξιοθαύμαστο μνημείο της βυζαντινής περιόδου. Κτισμένος στα τέλη του 13ου αιώνα μ.χ. (1285 – 1289) στη δυτική πλευρά του λόφου της Περάνθης, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.