ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Δρόμος Του Γιοφυριού

Στα τέλη Μαρτίου, η πόλη γεμίζει με δρομείς και περιπατητές από όλη την Ελλάδα. Η πρό(σ)κληση είναι να συμμετάσχουν στο Δρόμο του Γιοφυριού, έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να περπατήσουν ή να τρέξουν δίπλα στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.
Το Κάστρο και οι βυζαντινοί Ναοί της Παναγίας Παρηγορήτισσας, της Παναγίας των Βλαχερνών και της Αγίας Θεοδώρας, είναι μερικά μόνο από τα μνημεία που περιλαμβάνονται στη διαδρομή, ενώ από αυτή δε θα μπορούσε να λείπει το φημισμένο Γιοφύρι της Άρτας, το πιο γνωστό τοπόσημο στην Ήπειρο.

Διάπλους Αμβρακικού

Με αφετηρία τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και τερματισμό στο γραφικό ψαροχώρι της Κορωνησίας Άρτας, διεξάγεται στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου ο Κολυμβητικός Διάπλους του Αμβρακικού.
Κορυφαίοι κολυμβητές και κολυμβήτριες από όλη την Ελλάδα λαμβάνουν μέρος στον κολυμβητικό αγώνα των 11 χιλιομέτρων, προσφέροντας ένα αξέχαστο θέαμα στους παρευρισκόμενους.
Ο Διάπλους πλασιώνεται από παράλληλες δραστηριότητες, όπως επίδειξη kite surfing, περιβαλλοντικούς περιπάτους, ενημερωτικές ημερίδες, beach soccer, beach volley και τρίαθλο.
Ταυτόχρονα ο Διάπλους προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους ένα μάθημα σεβασμού και αγάπης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, τόσο με τον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας της περιοχής και τις παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις, όσο και με το οικολογικό μήνυμα που φέρει

Arta’s Night Run

Στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Άρτας από τον οθωμανικό ζυγό (1881), ο Σύλλογος Δρομέων Άρτας, ο Δήμος Αρταίων και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, συνδιοργανώνουν Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου.
Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν Αγώνα Δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων και Δυναμικό Βάδισμα 5 χιλιομέτρων, με τη διαδρομή να περνά από τα κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής.
Στα δύο χρόνια που πραγματοποιείται ο Νυχτερινός Αγώνας Δρόμου, οι συμμετοχές ανήλθαν από τις 400 την πρώτη χρονιά στις 1500 τη δεύτερη, αποδεικνύοντας την ποιότητα της διοργάνωσης και τη μοναδικότητα του δρομικού αυτού αγώνα.

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΡΤΑΣ

Το 2015 διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Δήμο Αρταίων ο πρώτος Ημιμαραθώνιος Άρτας με την επωνυμία «Ο δρόμος του γιοφυριού». Η διαδρομή του αγώνα είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να περνάει από τα σημαντικότερα ιστορικά σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του θρυλικού γιεφυριού.
Η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά επιτυχής αφού οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1.500. Έτσι, καθιερώθηκε ο Ημιμαραθώνιος Άρτας, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει πλέον 3 διαδρομές, σκυταλοδρομία και σχολικούς αγώνες.

Canoe Kayak στον Άραχθο ποταμό

Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με μήκος 135 χλμ. Πηγάζει από τη λίμνη Αώου στη βόρεια Πίνδο κι εκβάλλει στον Αμβρακικό Κόλπο, διαρρέοντας ένα τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο το Νομό Άρτας.
Υπάρχουν διάφορες διαδρομές κατά μήκος του ποταμού που προσφέρονται για κανό και καγιάκ κι όλες έχουν ένα κοινό: προσφέρουν υψηλή αδρεναλίνη σε συνδυασμό με ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.
Μοναδικής ιδιαιτερότητας είναι η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου, με τις χαρακτηριστικές κατακόρυφες ορθοπλαγιές των 700 μέτρων, ενώ σε όλες τις διαδρομές συναντάμε πηγές να αναβλύζουν από τους βράχους, καταρράκτες και σπάνια είδη πουλιών.

Πεζοπορία – Ορειβασία

Η Άρτα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για πεζοπορία και ορειβασία, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές:
– ο δρόμος που οδηγεί στη Μονή της Κάτω Παναγιάς με κατεύθυνση το χωριό Γλυκόρριζο. Η διαδρομή εγκαταλείπει τον αστικό ιστό και ακολουθεί τη φυσική ροή του Άραχθου μέχρι τις εκβολές του στον Αμβρακικό Κόλπο.
– η διαδρομή στο λόφο της Περάνθης, η οποία διασχίζει το ομώνυμο περιαστικό δάσος και συνεχίζει είτε προς τον αυχένα του λόφου είτε προς το παραποτάμιο πάρκο της πόλης.
– ο κάμπος της Άρτας και ιδιαίτερα ο δρόμος προς τον Αμβρακικό Κόλπο και την Κορωνησία προσφέρεται για ήπια πεζοπορία και θα ανταμείψει τον επισκέπτη με το καλύτερο ηλιοβασίλεμα.
– ο δρόμος από το χωριό Βίγλα προς το Ναό της Παναγίας Ροδιάς ως το χωριό Στρογγυλή, με θέα στις λιμνοθάλλασες του Αμβρακικού και την ευκαιρία να συναντήσετε φλαμίνγκο.
– για τους λάτρεις των ημιορεινών διαδρομών προτείνεται η διαδρομή είτε προς το Όρραον είτε προς το Ξηροβούνι και το Μονοπάτι της Βίδρας.
Όσον αφορά στην ορειβασία, οι πιο κοντινές επιλογές περιλαμβάνουν το Ξηροβούνι, το Ηλιοβούνι, τα όρη του Βάλτου, τα όρη του Σουλίου, τα Τζουμέρκα και τον Κοκκινόλακο.
Ωστόσο η Άρτα είναι ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση των βουνών σε όλη την Ήπειρο: Γράμμος, Τόμαρος, Μιτσικέλι, Κριάκουρας, Τύμφη, Βάλια Κάλντα, Κακαρδίτσα, Λάκμος, Σμόλικας, η ορεινή Ήπειρος σας περιμένει όχι για να την κατακτήσετε, αλλά για να σας κατακτήσει!

Μονοπάτι Βίδρας

Το μονοπάτι ξεκινάει από τη γέφυρα Τζαρή και καταλήγει στη γέφυρα της Πλάκας. Προσφέρει μία από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα, έχοντας δίπλα του τον Άραχθο και απέναντι τον επιβλητικό όγκο των Τζουμέρκων.
Η συνολική διαδρομή των 17 χιλιoμέτρων διαρκεί γύρω στις 8 ώρες κι ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι απευθύνεται σε κάθε κατηγορία πεζοπόρων, από τους λάτρεις των μεγάλων αποστάσεων ως τους απλούς περιπατητές και τις οικογένειες.
Το καλύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι εκείνο που περνά δίπλα ακριβώς από το ποτάμι και δίνει σε όσους το διασχίζουν καλοκαίρι τη δυνατότητα να βουτήξουν στα γαλαζοπράσινα νερά του Άραχθου.
Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, με ιστορία 30 ετών και έμπειρα μέλη που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για όλα τα μονοπάτια και τις προτεινόμενες διαδρομές, ενώ παράλληλα διοργανώνει δεκάδες εκδηλώσεις κι εκδρομές κάθε χρόνο.

Windsurf και Kitesurf στην Κορωνησία

Η Άρτα έχει δίπλα της την Κορωνησία, ένα μέρος με συνθήκες ιδανικές από τις αρχές Απριλίου έως τέλη Νοεμβρίου για windsurf και kite surf.
Το windsurf είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά θαλάσσια σπορ, μια πρόκληση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας για μια δυναμική αναμέτρηση με τα στοιχεία της φύσης. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κορωνησία συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για τους λάτρεις αυτού του αθλήματος όπως και για το kitesurf που είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα θαλάσσια σπορ στον κόσμο.
Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Κορωνησίας.

Ποδηλασία

Μπορεί μα μην υπάρχει ποδηλατόδρομος όμως η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ποδηλατικές διαδρομές, καθώς οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου και η πληθώρα επιλογών στις διαδρομές συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για τους λάτρεις του αθλήματος. Ο κάμπος της Άρτας ενδείκνυται για μία ήπια βόλτα στα γραφικά χωριά, ενώ η διαδρομή προς την Κορωνησία και τον Αμβρακικό Κόλπο ανταμείβει με ένα από τα πιο ιδιαίτερα τοπία.
Στις ορεινές διαδρομές ο ποδηλάτης έχει τη δυνατότητα να ζήσει από κοντά τη φημισμένη ηπειρωτική φιλοξενία και να αντικρίσει μαγευτικά τοπία, να δοκιμάσει νέες γεύσεις και να αποκομίσει εμπειρίες που θα τον συντροφεύουν για όλη του τη ζωή!
Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας, ο οποίος διοργανώνει ποδηλατικούς αγώνες και άλλες δραστηριότητες με μεγάλη συμμετοχή και μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες διαδρομές ή συνδυασμούς διαδρομών ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο του κάθε ποδηλάτη.

Αμβρακικός Κόλπος

Κατά τις απογευματινές ώρες μετατρέπεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και είναι το καταλληλότερο μέρος για ρομαντικές βόλτες, συνδυάζοντας το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα με τη γαλήνη της ήρεμης θάλασσας.
Για όσους θέλουν να συνδυάσουν το υπέροχο τοπίο με παράλληλες δραστηριότητες, υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσιο kayak, ενώ τον Αύγουστο πραγματοποιείται ο Κολυμβητικός Διάπλους του Αμβρακικού με αφετηρία τη Βόνιτσα και τερματισμό το γραφικό ψαροχώρι της Κορωνησίας.
Η ποικιλομορφία του Αμβρακικού Κόλπου τον καθιστά μοναδικό, καθώς στα νερά του εκβάλλουν οι ποταμοί Άραχθος και Λούρος.
Ένα μέρος του αποτελείται από μικρές και μεγάλες λιμνοθάλασσες και φιλοξενεί δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών και ψαριών. Είναι ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών, ενώ στα νερά του ζουν και αναπαράγονται φλαμίνγκο, δελφίνια και χελώνες, δίνοντας μια μαγική πνοή στον υδροβιότοπο.

Απόδραση στα Τζουμέρκα

Στην ορεινή περιοχή της Άρτας δεσπόζουν τα Τζουμέρκα, το νότιο κομμάτι της οροσειράς της Πίνδου, με ένα σύνολο χωριών και οικισμών γνωστά ως Τζουμερκοχώρια.
Αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κάθε είδους δραστηριότητα: extreme sports, κατάβαση με raft και kayak στον Άραχθο, ιππασία, ποδηλασία, αναρρίχηση, ορειβασία, ορειβατικό σκι, river trekking, πεζοπορία και πολλά άλλα.
Άγναντα, Αθαμάνιο, Βουργαρέλι, Θεοδώριανα, Καταρράκτης, Κουκούλια, Κτιστάδες, Κυψέλη, Μελισσουργοί, Ράμια είναι μερικά μόνο από τα χωριά που «κρέμονται» στις πλαγιές των Τζουμέρκων, έτοιμα να δώσουν στον επισκέπτη την αίσθηση της αυθεντικότητας και να τον «ταξιδέψουν» στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής.
Το φυσικό τοπίο θα σας μαγέψει, αφού ολόκληρη η περιοχή διαρρέεται από πλήθος ποταμιών, τα οποία συνοδεύονται από εντυπωσιακούς καταρράκτες, χαράδρες και σπήλαια.