Θρησκευτικός τουρισμός

Πληθώρα εκκλησιών και μοναστηριών, αποτελούν πραγματικά μνημεία αρχιτεκτονικής, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρά τους προκαλεί στον επισκέπτη το αίσθημα της κατάνυξης.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ

Ο ιερός ναός της Αγίας Θεοδώρας, πολιούχου – προστάτιδας της Άρτας, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στη διασταύρωση των οδών Βασιλέως Πύρρου και Αγίας Θεοδώρας. Εδώ μόνασε μετά τον θάνατο του συζύγου της και ετάφη η βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, Θεοδώρα. Τότε η μονή άρχισε να τιμάται στο όνομά της. Στις 11 Μαρτίου, την ημέρα που τιμάται η μνήμη της πραγματοποιείται μεγαλοπρεπής λιτανεία στους δρόμους της πόλης.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Ο ιερός ναός της Παναγίας βρίσκεται στο χωριό Βλαχέρνα, απέναντι από την Άρτα. Πήρε το όνομά της από την ξακουστή Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Κτισμένος πάνω σε παλαιότερη εκκλησία του 9ου-10ου αιώνα, αποτελούσε αρχικά καθολικό γυναικείας μονής, η οποία επεκτάθηκε την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Εδώ ασκήτευσαν επιφανή γυναικεία μέλη της οικογένειας των Κομνηνών-Δουκάδων και ετάφησαν ηγεμόνες του Δεσποτάτου.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑ

Ο ιερός ναός της Παναγίας της Παρηγορήτισσας δεσπόζει στο κέντρο της Άρτας, στη διασταύρωση των οδών Παρηγορήτρας και Τζουμέρκων.Πρόκειται για το σημαντικότερο μνημείο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, το οποίο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη λόγω της τολμηρής αρχιτεκτονικής του σύλληψης. Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1294-1296 από τον Δεσπότη της Ηπείρου, Νικηφόρο Α΄ Κομνηνό Δούκα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΡΟΔΙΑΣ

Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η Ι.M. Ροδιάς βρίσκεται στην όχθη της λιμνοθάλασσας της Ροδιάς στον Αμβρακικό και ανάμεσα στα χωριά Βίγλα – Στρογγυλή. Ιδρύθηκε το 970 επί αυτοκράτορος Τσιμισκή και ανακαινίστηκε το 1860 από τον ηγούμενό της Κωνστάντιο. Η Μονή, παρά τα οικονομικά της προβλήματα κατά τον 19ο αι., ξόδευε 1.500 γρόσια τον χρόνο για τα σχολεία της επαρχίας Άρτας – Πρεβέζης.

ΧΡΥΣΟΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ

Βρίσκεται σε μια επιβλητική τοποθεσία κοντά στο χωριό Γουριανά των Τζουμέρκων. Ονομάστηκε έτσι γιατί σε σπηλιά που υπάρχει στον περίβολο του ναού βρέθηκε κατά την παράδοση χρυσή εικόνα της Παναγίας, η οποία δυστυχώς σήμερα δε σώζεται. Άλλη παράδοση λέει πως στις σπηλιές που βρίσκονται γύρω απ’ το μνημείο γινόταν κρυφό Σχολείο απ’ τους καλόγηρους σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

Η ιστορική μονή Σέλτσου βρίσκεται σε ορεινό όγκο πάνω σε έναν λόφο στις όχθες του Αχελώου ποταμού στο χωριό Πηγές Άρτας. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή χρονολογείται το 1697 μ.χ. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό Διατηρητέο μνημείο.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς βρίσκεται μέσα σε μια κατάφυτη τοποθεσία, στους πρόποδες του λόφου της Περράνθης, νότια της Άρτας, στον δρόμο προς Γλυκόριζο. Ιδρύθηκε από τον Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνό Δούκα (1231-1268) για να εξιλεωθεί για την άσχημη συμπεριφορά του προς τη σύζυγό του Θεοδώρα, τη μετέπειτα αγία και πολιούχο της Άρτας

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΤΑΣ

Ο κομψός και γραφικός ιερός ναός του Αγίου Βασιλείου της Αγοράς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον ναό της Αγίας Θεοδώρας, στο κέντρο της Άρτας. Η πλούσια εξωτερική διακόσμησή του το καθιστά ένα από τα κομψότερα μνημεία της Άρτας. Ο αρχικός ναός, μια μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη, χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα.

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗ

Έξω από το χωριό Πλησιοί, στον κάμπο της Άρτας, νοτιοδυτικά της πόλης, βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους ναούς της περιοχής, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Δημητρίου του Κατσούρη, επωνυμία που αναφέρεται από το 1229 και προέρχεται πιθανότατα από το όνομα του κτήτορα ή του ανακαινιστή του.

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ

Το γραφικό Βυζαντινό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στον οικισμό Αμπέλια. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας. Η παράδοση θέλει την Αγία Παρασκευή να έχει κατατροπώσει τον φοβερό δράκο που ήθελε να κατασπαράξει την ίδια και τους κατοίκους του χωριού.

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο περίφημος ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου ή Κόκκινη Εκκλησιά, όπως επικράτησε να λέγεται, είναι ένα ακόμη εξαίσιο δείγμα βυζαντινής τέχνης. Βρίσκεται στο συνοικισμό Παλαιοχώρι, λίγο προτού φθάσουμε στο Βουργαρέλι. Απ’ τους ντόπιους ονομάζεται Κόκκινη Εκκλησιά για την πληθώρα των πλίνθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του. Κτίστηκε το 1281 απ’ τον πρωτοστράτορα Ιωάννη Τσιμισκή και τον αδελφό του Θεόδωρο.