Ποτάμια – Λίμνες

Το υδάτινο στοιχείο κυριαρχεί

ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ

Ανάμεσα από την πόλη της Άρτας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και σε υψόμετρο 140μ βρίσκεται η λίμνη Πουρναρίου. Είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος για εξασφάλιση σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας. Το φράγμα δόθηκε σε λειτουργία το 1981 και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι του οικισμού της Κάτω Καλεντίνης, το οποίο εγκαταλείφθηκε και καταποντίστηκε, εν μέρη, όταν δημιουργήθηκε το φράγμα. Κάποιες εποχές του χρόνου, κυρίως φθινοπωρινές, όταν το φράγμα είναι ανοιχτό και η στάθμη της λίμνης χαμηλά, έρχονται στην επιφάνεια τα παλιά σπίτια, το παλιό δημοτικό σχολείο και δεντροστοιχίες.Η λίμνη φιλοξενεί πολλές ποικιλίες ψαριών και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πτηνών.

Ποταμός Άραχθος

Ο ποταμός Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός στην Ελλάδα με συνολικό μήκος 135 χιλιομέτρων.
Πηγάζει από την Πίνδο και εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο. Έχει μήκος περίπου 110 χιλιόμετρα και είναι ένας από τους κυριότερους ποταμούς της Ηπείρου.
Το ταξίδι του ξεκινάει από την περιοχή του Μετσόβου, διαρρέει ένα κομμάτι του Νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο το Νομό Άρτας.

Το όνομά του δείχνει και το χαρακτήρα του, καθώς «αίρω το άχθος» σημαίνει «σηκώνω το βάρος», χαρακτηριστικό της ορμής των υδάτων του και των πλημμυρών που αυτά προκαλούν ακόμα και στις μέρες μας. Μας είναι άλλωστε γνωστός από το δημοτικό τραγούδι του Γιοφυριού της Άρτας, όπου αναφέρεται ότι το Γιοφύρι θεμελιώθηκε μόνο μετά τη θυσία της γυναίκας του Πρωτομάστορα.
Ο Άραχθος φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ κατά μήκος του είναι κτισμένος μεγάλος αριθμός γεφυριών, για τα οποία οι Ηπειρώτες πετράδες έγιναν γνωστοί στα πέρατα του κόσμου. Τα πιο φημισμένα γεφύρια του είναι της Άρτας και της Πλάκας το δεύτερο γκρεμίστηκε το 2015 – στις μεγάλες πλημύρες- και αναστηλώθηκε εκ θεμελίων.
Αν ψάχνετε για λίγη περιπέτεια, ο ποταμός προσφέρεται για ράφτινγκ! Οι διαδρομές είναι μέχρι και 4ου βαθμού δυσκολίας και στη διάρκειά τους θα περάσετε κάτω από γεφύρια, θα διασχίσετε το φαράγγι, θα μπείτε σε υπόγειο ποτάμι και θα μαγευτείτε από εντυπωσιακούς καταρράκτες!

Ποταμός Λούρος

Ο ποταμός Λούρος έχει τις πηγές του στο όρος Τόμαρος του Νομού Ιωαννίνων και τις εκβολές του στον Αμβρακικό Κόλπο.
Η σημασία που είχε για τη γύρω περιοχή φαίνεται από το γεγονός ότι το 31 π. Χ. κατασκευάστηκε το τιτάνιο για την εποχή υδραγωγείο του Λούρου, μήκους 50 χιλιομέτρων. Την εντολή κατασκευής του την έδωσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αύγουστος Οκτάβιος για την υδροδότηση της αρχαίας Νικόπολης.
Σήμερα ερείπια αυτής της κατασκευής σώζονται στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φιλιππιάδας, 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας.

Κοιλάδα Αχελώου ποταμού

Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην Ελλάδα, με μήκος 220 χιλιομέτρα, και ο πρώτος σε ποσότητα υδάτων. Αποτελεί μάλιστα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Η δημιουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων κατά μήκος του αποτέλεσε προσπάθεια δαμασμού των υδάτων του, καθώς η ορμητικότητά τους αναφέρεται ήδη στους άθλους του Ηρακλή. Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα τον λάτρευαν ως θεό εξαιτίας του φόβου που τους προκαλούσε.
Το ομορφότερο κομμάτι του ποταμού, η κοιλάδα του Αχελώου, πέραν της φυσικής ομορφιάς, διαθέτει πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς αποτέλεσε την κοιτίδα αρχαίων πολιτισμών λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και του πλούτου που προσέφερε απλόχερα ο ποταμός
Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Tα αγέρωχα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με Ιστορία. Τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Η περιοχή, ντυμένη στα χρώματα της εποχής, παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα και δίνει σε όλους την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές στη φύση, τη ζεστή φιλοξενία και τα επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Λιμνοθάλασσες Αμβρακικού

Στον Αμβρακικό περιλαμβάνονται 24 λιμνοθάλασσες, αριθμός που δε συναντάται σε κανένα μέρος της Ελλάδας. Η συνολική έκταση τους ξεπερνάει τα 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ οι περισσότερες χωρίζονται από τη θάλασσα με μία μακρόστενη λωρίδα γης, η οποία συνήθως αποτελείται από αμέτρητα κελύφη αχιβάδων.
Οι τρεις μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού είναι οι Λογαρού, Τσουκαλιό και Ροδιά, με έκταση αντίστοιχα 26, 17 και 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού είναι η μεγάλη τους βιολογική παραγωγικότητα. Με τις ιδιαιτερότητες της διαμόρφωσής τους λειτουργούν ως φυσικά εκτροφεία ψαριών και καρκινοειδών, με αποτέλεσμα να παράγουν μεγάλους αριθμούς ψαριών αλλά και πολλών άλλων ζωντανών οργανισμών.