Πολιτισμός

CITY CULTURE | ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΦΕΣΤΙΒΑΛ | EVENTS

Πασχα

Όποιος επισκεφθεί την Άρτα την περίοδο του Πάσχα, μπορεί να βιώσει και ίσως να προσεγγίσει για λίγο την ηπειρώτικη ταυτότητα κατά τη μυσταγωγική πορεία προς τον εορτασμό της σημαντικής χριστιανικής γιορτής. Η ιστορία του τόπου, οι ηπειρώτικες γεύσεις, τα μουσικά ιδιώματα και τα έθιμα ξεδιπλώνονται για έναν επισκέπτη μέσα από τις προεόρτιες διαδικασίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ

Μεγάλη Παρασκευή και οι χτύποι της πένθιμης καμπάνας σού «σφίγγουν» το στομάχι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι η κορυφαία στιγμή της Εβδομάδας των Παθών, η Αποκαθήλωση και η περιφορά των Ιερών Επιταφίων στην πόλη της Άρτας, η οποία φωτίζεται μέσα από τα κεριά της ελπίδας που κρατάει η πομπή. Εξαίρεση αποτελούν οι επιτάφιοι της Φανερωμένης και των Ταξιαρχών που περιφέρονται «μόνοι τους» στις γειτονιές της άνω πόλης.

ΦΩΤΙΕΣ

Οι φωτιές στην Αγ. Θεοδώρα τη Μ. Πέµπτη. Κάτοικοι της περιοχής γύρω απο την Αγία Θεοδώρα, ανάβουν μια μεγάλη φωτιά στο προαύλιο της εκκλησίας, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Το έθιμο συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν οι μαθητές του Ιησού, το βράδυ της σύλληψής Του.

ΛΑΖΑΡΟΥΔΙΑ

Tο Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδάκια γυρίζουν σε μικρές ομάδες και λένε το “Λάζαρο”. Τα παιδιά με τη βοήθεια της μητέρας τους στολίζουν τα καλαθάκια τους με λουλούδια. Στη συνέχεια βγαίνουν στους δρόμους και πηγαίνουν στα σπίτια όπου οι άνθρωποι του δίνουν αυγά, γλυκά, καραμέλες και χρήματα.

ΚΑΨΙΜΟ ΙΟΥΔΑ

Το βράδυ της Ανάστασης, στον προαύλιο χώρο της φωταγωγημένης Παρηγορήτισσας, στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» γίνεται το κάψιμο του Ιούδα.

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

Κάθε χρόνο, από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου διοργανώνεται η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Άρτας. Εκατοντάδες κόσμου από όλη την Ήπειρο συρρέουν στο Αρτινό παζάρι.