Γαστρονομία

Τη γαστρονομία ενός τόπου δεν θα την κρίνεις στο βραβευμένο εστιατόριο, αλλά στο μέσο ταβερνάκι, στην κουζίνα της νοικοκυράς, στον πάγκο της λαϊκής. Η Άρτα παράγει πολλά και, μάλιστα, ποιοτικά!

ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Στη λοφώδη περιοχή της Άρτας και στις εκβολές του Άραχθου καλλιεργούνται συνολικά πάνω από 50.000 στρέμματα ελιάς. Η ελαιοκαλλιέργεια κατέχει σημαντική θέση στη γεωργική δραστηριότητα της περιοχής, με κυρίαρχη ποικιλία για παραγωγή ελαιόλαδου τη Λιανολιά. Η ελιά της Άρτας εμπορεύεται σαν πράσινη, ξανθή αλλά και σαν μαύρη και έχει αναγνωρισθεί ως Προιόν Γεωγραφικής Ένδειξης από το 1994.

ΜΕΛΙσσοκομικα

Η περιοχή της Άρτας διακρίνεται για την άφθονη και συνεχή ανθοφορία σχεδόν καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής παράγεται μέλι που χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία. Τα προϊόντα που παράγονται στο Νομό είναι μέλι εσπεριδοειδών, μέλι έλατου, μέλι πεύκου, μέλι καστανιάς, μέλι ερείκης, μέλι κουμαριάς αλλά και διάφορα παράγωγα από την μελισσοκομική δραστηριότητα όπως γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη και κερί.

ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Η Άρτα φημίζεται για τα γλυκά κουταλιού. Συνδεδεμένα με το γλυκό καλωσόρισμα του επισκέπτη, αποτελούν το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό κέρασμα στα Αρτινά σπίτια . Όλα τα γλυκά της περιοχής είναι βασισμένα στα προϊόντα που προσφέρει άφθονα η ηπειρώτικη γη και το γεγονός ότι προετοιμάζονται την εποχή του χρόνου κατά την οποία ωριμάζουν τα διάφορα φρούτα, τα καθιστά από τα πιο γευστικά και ευωδιαστά του είδους τους.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη και η Άρτα είναι δεύτερη περιοχή της Ηπείρου στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μετά από τα Γιάννινα με πολλά τυροκομεία που παράγουν γάλα, γιαούρτι, φέτα , κεφαλογραβιέρα, γαλοτύρι και άλλα τοπικά τυράκια όπως τσαλαφούτι, ανθότυρο κλπ.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

Στις πίτες η Άρτα είναι ασυναγώνιστη. Φημίζεται μεταξύ άλλων για τη ζαρκόπιτα (ζάρκα σημαίνει γυμνή, άρα πίτα χωρίς φύλλα). Αν βρεθείτε στην περιοχή, δοκιμάστε οπωσδήποτε τουλάχιστον μια από τις παρακάτω: κασιάτα, κοσμηρί, κρεασόπιτα (πίτα Πρωτοχρονιάς), μπλατσάρα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, λαχανόπιτα (λάχανα είναι τα άγρια χόρτα), μακαρονόπιτα, τυρόπιτα με ρύζι.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Χέλια, σαρδέλες, γαρίδες και κέφαλοι είναι μερικά από τα ψάρια του Αμβρακικού που κάποιος μπορεί να προμηθευτεί από την αγορά της πόλης. Συχνά οι κάτοικοι της περιοχής που διαμένουν κοντά στον Αμβρακικό, πηγαίνουν τις πολύ πρωινές ώρες στα διβάρια, για να προμηθευτούν φρέσκα ψάρια που μόλις έχουν αλιευθεί.

EΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ KAI AKTINIΔΙΑ

Η Άρτα είναι φημισμένη για τα εσπεριδοειδή της και τα ακτινίδια. Πορτοκάλια, Μανταρίνια αλλά και Λεμόνια παράγονται στην περιοχή σε εξαιρετική ποιότητα. Η παραγωγή ακτινιδίου ξεπερνάει τους 20.000 τόνους και εξάγονται σε περισσότερες από 10 χώρες.