Μελισσουργοί

Η ονομασία του χωριού έχει να κάνει με την εργατικότητα των κατοίκων, οι οποίοι μέσα στις σκληρές συνθήκες της επιβίωσης έπρεπε να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει, όπως η μέλισσα που είναι υπόδειγμα εργατικότητας.

Η άγρια φύση με τα πολλά νερά και τα ελατόφυτα δάση, δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Κατά την επίσκεψή σας εκεί έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε έναν από τους πιο όμορφους τόπους των Τζουμέρκων.

Τα Πράμαντα είναι το χωριό που θα συναντήσετε, σε υψόμετρο 780 μέτρων. Είναι το μεγαλύτερο από τα τριγύρω χωριά με την ντόπια πέτρα να κυριαρχεί ακόμα και στη σκεπή της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.
Από εδώ, αν σηκώσετε το βλέμμα, θα δείτε την επιβλητική Στρογγούλα, μία από τις πιο εντυπωσιακές κορυφές των ελληνικών βουνών. Έχει ύψος 2.112 μέτρα και θα δείτε συχνά τους γυμνούς, πέτρινους όγκους της να ξεχωρίζουν ακόμα και ανάμεσα από τα σύννεφα.

Συνεχίζοντας προς Μελισσουργούς, το τοπίο λίγο αλλάζει. Τριγύρω οι επιβλητικές κορυφές των Τζουμέρκων και πιο χαμηλά τα ελατοδάση, ο λόγος για τον οποίο η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Άλπεις της Ελλάδας».
Στη μεγάλη πλατεία του χωριού δεσπόζει ένα μεγάλο πλατάνι, ενώ λίγο πιο κάτω θα δείτε τις βρύσες με καθαρό, τρεχούμενο νερό από πηγές. Και εδώ στους Μελισσουργούς λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο λίγο πιο πάνω από το χωριό, το οποίο εκτός από διαμονή, προσφέρει φαγητό και καφέ με εντυπωσιακή θέα.

Μια σχετικά εύκολη πεζοπορία που αξίζει να επιχειρήσετε είναι αυτή που οδηγεί στο Κεφαλόβρυσο, έναν από τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην Ελλάδα. Έχει μήκος 350 μέτρα και θα δείτε το νερό να κυλάει ανάμεσα στα κάθετα και επιβλητικά βράχια. Ανάλογα με την εποχή, ο καταρράκτης θα έχει πολλά ή λίγα νερά, τα οποία προέρχονται από τα χιόνια που λιώνουν πιο ψηλά. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες θα δείτε αρκετούς περιπατητές να έχουν έρθει εδώ με τα μαγιό τους και να δροσίζονται κάτω από τα νερά του καταρράκτη.