Αθαμάνιο

Το Αθαμάνιο είναι ένα χωριό κυριολεκτικά βουτηγμένο μέσα στα έλατα, κτισμένο στις παρυφές των νοτίων Τζουμέρκων σε υψόμετρο που ξεκινάει από το κέντρο του χωριού στα 700μ, ενώ η κορυφή που βρίσκεται πάνω από το χωριό είναι στα 2.393 μ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και η απόσταση του από την Άρτα, την πρωτέυουσα του νομού, είναι 64 χλμ.

Καταπράσινο, γεμάτο έλατα , πλατάνια και τρεχούμενα πεντακάθαρα νερά , το Αθαμάνιο έχει πολλά πετρόκτιστα τοξωτά γεφύρια, με πιο ξακουστό το γεφύρι ” Τσαγκαράκη” καθώς επίσης και πέτρινες βρύσες απ’ όπου μπορεί κανείς ανά πάσα στιγμή να ξεδιψάσει . Λόγω του καλού κλίματός του , στο χωριό υπάρχουν δύο κατασκηνώσεις οι οποίες τους θερινούς μήνες γεμίζουν με παιδιά και φοιτητές.
Σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι το Λαογραφικό μουσείο, η νεροτριβή και ο νερόμυλος στην Αγία Κυριακή ,που βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε πλήρη λειτουργία και φυσικά η γραφική πλακόστρωτη πλατεία με τον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τους δύο μεγάλους πλατάνους της, ο ένας εκ των οποίων είναι υπεραιωνόβιος και σκεπάζει σχεδόν την μισή έκτασή της.
Το Αθαμάνιο ενδείκνυται ακόμα για τους λάτρεις της πεζοπορίας και ποδηλασίας, καθώς το πανέμορφο γεμάτο έλατα δάσος του Άη Γιάννη με τα υπέροχα μονοπάτια του, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση , ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στην φημισμένη παραλία του Αχελώου στην περιοχή Τερπνά , σε απόσταση μόλις 15 λεπτών με το αμάξι.