Η Αγία Θεοδώρα, η Πολιούχος της πόλης, γεννήθηκε μεταξύ 1212- 1214 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε στην Άρτα ως σύζυγος του Δεσπότη Μιχαήλ του Β’ Αγγέλου Κομνηνού, στα δεκαεπτά της χρόνια. Ήταν μία ευγενική φυσιογνωμία, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να γνωρίσει την πόλη και τους κατοίκους και να ενδιαφερθεί για τα προβλήματά τους.
Χαρακτηριστική απόδειξη της πρόνοιάς της για τους αρτινούς ανεξαρτήτως θρησκείας υπήρξε η δωρεά προς την εβραϊκή παροικία της πόλης, του οικοπέδου της συναγωγής «Γκρέκα». Η εν λόγω συναγωγή βρισκόταν μπροστά στην πύλη του Κάστρου, εκεί όπου σήμερα στέκει το μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Ο Μιχαήλ που έλειπε πολλές φορές από την περιοχή, ακόμη και για μήνες, για χάρη μιας άλλης γυναίκας, έδιωξε τη Θεοδώρα από το παλάτι, ενώ κυοφορούσε το πρώτο της παιδί.
Η Θεοδώρα για αρκετό καιρό περιπλανήθηκε στην περιοχή και λίγους μήνες μετά έφερε στη ζωή το γιο της Νικηφόρο, μέχρι που ο μετανιωμένος Μιχαήλ έψαξε παντού, τη βρήκε και την έφερε πάλι στο παλάτι. Μετά το θάνατο του συζύγου της και έως την κοίμησή της το 1281, η βασίλισσα της Άρτας μόνασε στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος μετά την επίσημη ανακήρυξή της ως Αγίας τιμά το όνομά της.
Σήμερα τα λείψανα της Αγίας Θεοδώρας βρίσκονται σε ασημένια λάρνακα εντός του Ναού, για να δέχονται οι πιστοί την ευλογία της. Η δε 11η Μαρτίου, ημέρα της εορτής της πολιούχου Αγίας Θεοδώρας, είναι η πιο επίσημη ημέρα για την πόλη. Πλήθος κόσμου συρρέει από όλη την Ήπειρο και άλλα μέρη της Ελλάδας, για να προσκυνήσει τα λείψανα της Αγίας, να λάβει μέρος στη λιτάνευσή τους στους δρόμους της πόλης και να πάρει την ευλογία της.